Helemaal hip…..meal preppen! En super handig!!!

‘meal preppen’ of simpel gezegd… het prepareren van je maaltijd…..oftewel het voorbereiden van je maaltijden op een tijdstip dat je daar meer tijd voor hebt. Met onze drukke leventjes is dit best wel handig! Ik hoor vaak: ‘ik heb geen tijd om te ontbijten’. Wist je dat je in 5 minuten kan ontbijten. Geen tijd is dus geen excuus. Dit geld ook voor tussendoortjes, lunchen en avondeten. Geen tijd is geen excuus.

Wanneer je ‘s avonds uit je werkt komt heb je misschien geen zin om nog boodschappen te doen en te koken. En altijd saaie boterhammen meenemen naar je werk verveelt op een gegeven moment ook. En ben je aan het trainen, dan heb je een bepaald voedingsschema waar je rekening houdt met de koolhydraten, vetten en eiwitten die je binnen krijgt. Allemaal redenen voor ‘meal preppen’

Maar hoe ga je nu te werk?
Je begint natuurlijk met je eetplanning en het bereiden van het eten. Tijd vrijmaken om te sporten en trainen gaat nog maar koken en je eten voorbereiden schiet er al snel bij in. Terwijl dat voeding 80% invloed heeft op je resultaat. Wat je doel ook is: afvallen, aankomen, meer energie etc etc. Voeding wordt dus jouw prioriteit. 

Wat zijn de voordelen?
Je weet wat je eet ….dat geeft controle … en dat geeft weer rust. De kans om andere dingen te gaan eten die je liever niet wilt eten wordt hierdoor kleiner. 

Maar hoe moet je nu beginnen?

1 Doe boodschappen
Het meal preppen begint met het doen van boodschappen. Je bedenkt welke voeding past bij jouw plan, de hoeveelheid daarvan en hoeveel dagen je van plan bent om te gaan meal preppen. Het spreekt voor zich dat bij het voorbereiden van een hele week je meer boodschappen zult moeten halen. Dus we maken een boodschappenlijstje. En…..’wat je niet in huis hebt, kan je ook niet opeten”. Het boodschappen doen kost misschien wat meer tijd maar het levert uiteindelijk rust op wat tijdens die drukke werkdagen hoef je niet meer na te denken over je eten, je bespaart geld omdat je alleen het nodige koopt en je kiest gezonder. Wedden dat je minder ongezonde producten in je wagentje hebt.


2 Bereid jezelf voor
Na de boodschappen komt de voorbereiding. Maak je een warme maaltijd? Je kan altijd een grote pan maken en dit in porties invriezen. Sommige dingen kan je vooruit koken zoals eieren. Leg je spullen per dag bij elkaar klaar voor de volgende dag(en) in de koelkast. Bijvoorbeeld: je ontbijt, een ei, je fruit , je tussendoortjes en je lunch. Je hoeft de dag daarna alleen alles mee te nemen. Je kan dit ook met de brooddoos van de kinderen doen.

3 Maak het jezelf niet te moeilijk
Maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Simpele maaltijden zijn vaak net zo gezond. Denk bijvoorbeeld aan een bakje kwark met wat noten ,fruit, een rijstwafel met kipfilet, een eiwitshake ,een ei, een salade. Allemaal gezonde maaltijden die je makkelijk kan voorbereiden. Natuurlijk mag je jezelf uitdagen als je het leuk vindt om te koken maar het is alleen geen pre.

4 Investeer in bakjes
Bedenk hoe je je eten gaat meenemen Tegenwoordig kan je hele handige bakjes kopen met verschillende vakjes, yoghurt bakjes waar je de muesli apart kan meenemen of afsluitbare bekers voor soep. Een investering waard!

Zelf vind ik het super handig om te meal preppen. Vooral als ik een drukke dag heb, vroeg moet beginnen of lang in de auto moet zitten. Het voorkomt die stop bij het tankstation.

Meal prepping is perfect als je een drukke periode hebt of als je extra goed wil opletten op wat en hoeveel je binnenkrijgt. Prep jij al meals of wil je dit ook uitproberen? Ik wil je graag op weg helpen.

Liefs Marieke