Moe, moeilijk slapen, snacken, neerslachtig voelen…… waar komt het toch vandaan…….. en wat kan je eraan doen….

2 kleine orgaantjes die veel teweeg kunnen brengen. Het zijn je bijnieren. Ze liggen als een soort kapje bovenop je nieren en zijn super belangrijk want ze produceren verschillende hormonen.

Je weerstand, energie en uithoudingsvermogen zijn allemaal afhankelijk van het goed functioneren van deze bijnieren. Maar toch wel de belangrijkste functie is het produceren van cortisol. En Cortisol wordt ook wel ‘het stresshormoon’ genoemd.

Maar wat is dat dan? Dat hormoon Cortisol…?......

Je slaapritme is erg belangrijk want in de ochtend, als je opstaat,  is je cortisolspiegel het hoogst. Gedurende de dag wordt er steeds minder cortisol geproduceerd en rond 22.00 uur heeft je cortisolspiegel een dieptepunt bereikt. Je lichaam maakt zich dan klaar om te gaan slapen.

Cortisol stelt je in staat hoe je met stress kan omgaan. En dit is weer bepalend hoe je je tijdens de dag voelt. Tja stress……wie heeft het niet in deze tijd. Stress wordt gezien als iets negatiefs, maar er zijn verschillende soorten stress.

Stress hebben we een beetje nodig om te overleven.  Verliefdheid, een nieuw persoonlijk sportrecord, of jezelf uitdagen om je te ontwikkelen zijn ook vormen van stress.  

Maar bij onprettige situaties, bedreigingen, overbelasting als stress te lang duurt geeft het lichaam een ‘vecht of  vlucht reactie’. Dit is een negatieve vorm van stress. Ook lichamelijke aandoeningen als  ontstekingen, allergieën, honger of verkeerde voeding zijn een negatieve vorm van stress.

Je ziet dat je een negatieve spiraal van stress voor het lichaam makkelijk kan opbouwen. Zoals verkeerde voeding kiezen doordat je slecht slaapt of doordat je te veel negatieve stress uit bijvoorbeeld werk ervaart. Deze negatieve spiraal van stress moet je zien te doorbreken want…

Je hormonale systeem raakt uit balans waardoor je bijnieren uitputten en je jezelf uitput. De volgende symptomen steken de kop op:  Moeilijk in slaap komen, moeite met opstaan, rusteloos gevoel, laag libido, snel geïrriteerd raken, schrikkerig, een verminderde concentratie, trek in zoet ( en daarna weer in zout), zin in koffie, buikvet, versnelde hartslag, schildklierstoornis, darmklachten, infecties.

Wat kan je eraan doen?

Ieder mens is anders maar een aantal punten zijn voor  iedereen gelijk:

  • Verkeerde voeding is erg belastend door de bijnier. Het gaat hier met name om snelle suikers en zetmeel  zoals in koek, gebak, zoet beleg, witbrood, wit pasta etc.
  • Zorg dat je bloedsuiker stabiel is door genoeg magere eiwitten en vezels te eten en probeer om de 2,5 a 3 uur iets te eten.
  • Ontbijt!
  • Vitamine C uit verschillende groenten, fruit.
  • Vitamine B5 uit ei, avocado, noten, bruine rijst, sojabonen, linzen, en broccoli ondersteunen de bijnier.
  • Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Magnesium zit in rauwe cacao, chiazaad,
  • Vermijd koffie, cola en energiedrankjes
  • Zorg dat je een natuurlijk cortisolritme hebt. Cortisol hoort ’s nachts laag te zijn. Je lichaam kan zich zo herstellen of opbouwen.

In de vroege ochtend stijgt het cortisol waardoor je fris en helder wakker wordt. Veel mensen zijn niet fris en helder binnen vijftien minuten na het opstaan. Een goede nachtrust zorgt voor een goede balans tussen nacht en dag

  • Probeer anders om te gaan met stress. Het verminderen van stress of het voorkomen van stress. Waar komt de stress vandaan? Je moet de knelpunten eerste herkennen voordat je het kan aanpakken.

Bewegen is ontzettend belangrijk.

Om de cortisolniveau ’s zo goed mogelijk in balans te houden kan je zwaardere oefeningen of trainingen beter  in de ochtend of vroeg in de middag doen. Want bij het sporten maak je cortisol aan en zoals we al aangegeven hebben,  is deze in de ochtend hoger. Probeer een kracht-  en cardio programma te combineren. Aerobische oefeningen kan je lang volhouden op een lage intensiteit zoals wandelen, rustig fietsen, yoga en/of pilates. Deze activiteiten helpen om je cortisol waardes te verminderen en helpen je te herstellen.  In de avond kan je beter hiervoor kiezen. Kies iets wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Blijf naar je lichaam luisteren. Ga je grenzen niet steeds verleggen omdat je daar juist meer cortisol mee aanmaakt. Maar ontspan!

Makkelijker gezegd dan gedaan!

Het is niet zo makkelijk om  je levensstijl of stress aan te pakken. Soms is het goed om hulp te vragen. Probeer in kleine stapjes een verandering aan te brengen in je levensstijl. Want  10 kleine stapjes maken samen een grote verandering. 

Een ding staat vast. Iedereen kan veranderen :-)

 Liefs Marieke